Bosse Bromki Pren
Niks gebeurt onverwachts. Achter alles schuilt een stuwende kracht. Dit was ook het geval toen de voorouders op 18 mei 1881 besloten de plantage Onverwagt in gemeenschappelijkheid te kopen. Het was een hoogtepunt in een lange en moeizaam strijd naar volledige bevrijding en economische vooruitgang. Ter herinnering aan deze moedige daad van de voorouders is er een monument opgericht. Het monument draagt om een aantal redenen een bijzonder karakter. In de eerste plaats is het een eerbetoon aan de voorouders die op de plantage als slaven hebben moeten leven en werken.
“Niks gebeurt onverwachts. Achter alles schuilt een stuwende kracht.”
Daarnaast behoort het monument tot één van de symbolen op de plantage die herinnert aan vier belangrijke aspecten van de geschiedenis en cultuur; namelijk vastberadenheid, onderlinge solidariteit, gemeenschapszin en zelfredzaamheid. Een ander belangrijk aspect is dat het monument tot stand is gekomen door eigen financiële inspanning en zelfwerkzaamheid van de nazaten in Suriname en Nederland. Als symbool draagt het monument bij aan het versterken van gevoelens van trots, geborgenheid en broederschap.

De plek waar het monument staat heet de ‘Bosse Bromki Pren’. Het is de plek waar ongeveer de voorouders aanmeerden toen zij als rechtmatige plantage-eigenaren met de koopakte op de plantage arriveerden. De Bosse Bromki Pren heeft een oppervlakte van circa 1500m2 en bevindt zich naast de Hooikreek, een zijtak van de Para-rivier.
De Bosse Bromki Pren is opgevuld met witzand (baanzand) en beplant met sierplanten zoals hangalampu, faya lobi, klere-klere, croton en kotomisi. Op het plein bevindt zich acht zitbanken en een tent. Het geheel dient een raakpunt van het verleden en het heden te symboliseren.
De onthulling van het monument vond op 19 juli 1998 plaats door de toenmalige minister van Regionale Ontwikkeling, Yvonne Ravales-Resida bijgestaan door de toen oudste bewoner (92 jaar) van de plantage, Jacques (ba-Sjaak) Vyent.
Voor velen die de plantage bezoeken is de Bosse Bromki Pren dé plek voor een mooi foto moment.
“Voor velen is de Bosse Bromki Pren dé plek voor een mooi foto moment.”
Vanuit Suriname én Nederland zetten nazaten zich in voor behoud van het (im)materieel erfgoed op deze voormalige plantage. In dit kader is aan Danique Landburg en Eileen Stornebrink van het ontwerpbureau ‘Studio Sifra’ gevraagd om de Bosse Bromki Pren verder te ontwikkelen, waarbij gevoelens van trots, broederschap en historisch besef worden bevestigd en het vooruitgangsdenken wordt gestimuleerd. Onderstaande video geeft onder andere een eerste impressie van hoe het vernieuwde plein er uit zal zien.
Studio Sifra
Studio Sifra is een startend ontwerpbureau waarbij cultuur, biodiversiteit en sociale interactie centraal staan. Sifra is opgericht door Danique Landburg en Eileen Stornebrink nadat zij samen zijn afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. De praktijk richt zich op interieur- en meubelontwerp, architectuur en ruimtelijke strategieën, met projecten in Europa en (Noord, Zuid en Caribisch) Amerika.